• join us on facebook
  • visit our channel
  • English (United Kingdom)
  • Bulgarian (Български)
  • Russian (Русский)
Home References

 

арх. Дора Костова, Креда студио ООД

Dora-Kostova_c

За Аllplan Architecture:

"Работим с Allplan от 17 години и сме изключително доволни. Ползваме и удобството на поддръжка на продукта, което ни дава възможност да задаваме въпроси при възникнал от наша страна проблем или нещо неясно. Новите версии на Allplan правят доста добри рендери, а 3D моделирането с програмата е бързо и лесно. За малка фирма като нашата това е от голямо значение, тъй като ни прави конкурентноспособни."

За жилищната сграда "Белвю Резидънс":

"Сградата се намира на бул. Арсеналски, в западния му край и гледа към малка горичка, която е част от Южния парк. Застрояването е свързано, сградата е жилищна. На етаж има по един апартамент с просторна дневна, гледаща към парка.

Има силуетен план на квартала, който определя височината. При кота корниз 20,50 метра, вместо седем  етажа, събираме само пет до кота корниз, за да се спазят устройствените показатели. Убедихме инвеститора, че големите светли височини са лукс, какъвто се среща изключително рядко при ново строителство.

Визията на сградата като обеми е сдържана, с подчертана вертикалност, подпомогната от разделяне на фасадата на „черна“ част отляво и „бяла“ отдясно. Партерът е висок, фоайето е просторно , решението тук е бяло и черно, повлияно от визията отвън. Дизайнът на фоайето е на „Студио Мод“. Покривът в плоската си част е озеленен.

Детайлирането на фасадите е нестандартно - като се почне от идеята за каменна облицовка - със „случаен“ по височина растер и игра на два нюанса гранит, съчетано с черни метални детайли  - при случаите на обединяване на прозорци по височина, при челата на балконите в „черната“ част и при ламелите. Черното е графитено черно. Плътните части на партерния етаж са облицовани с черни метални „струни“. Добър ефект дава пресичането на черните струни с бяла рамка полу-козирка, която подчертава отделянето на партерния етаж от горните нива.

Материалите са гранит, метал, стъкло и дърво. Дървото е вмъкнато, за да се внесе топлота в иначе студените материали. Дървените елементи са от термо-дърво. Доста внимание беше отделено на „кулата“ - козирката е отлепена от стъкленото тяло и това дава усещане за лекота на този елемент."

 

Проект: Жилищна сграда "Белвю Резидънс" - победител в категория "Жилищни сгради" и носител на Наградата на публиката в Националния конкурс "Сграда на годината" 2016. Проектът беше сред номинираните в конкурса "Архитектон" 2016.


Проектант: Креда студио ООД
Инвеститор: "Шалев инвестмънт груп" ООД
Конструктор: инж. Цвета Георгиева Ангелова

 

| terms and conditions |                                                                                                                                          IRM Ltd. 2017. All right reserved.